Jawiware


Jawi

لامن ويب اين مڠاندوڠي معلومت تنتڠ جاوي . جاوي مروڤاکن ساتو سکريڤ براساسکن هروف عرب اونتوق منوليس بهاس ملايو .

2021 - kemas kini

terdapat perubahan dalam sistem ejaan jawi.


May be an image of ‎4 people and ‎text that says '‎MASHDIAMEK JAMEK LEALESEJA بيچاراوارا BICARAWARA "SISTEM EJAAN JAWI. APAKAH YANG BAHARU?" AHLI PANEL 19 NOVEMBER 2020 (KAIS) 10.00 PAGI f LANGSUNG JAMEK FM DAN DBP PROF EMERITUS DR. MUHAMMAD BUKHARI LUBIS PROF. MADYA DR. ADI YASRAN ABDUL AZIZ TUAN HAMDAN ABDUL RAHMAN #DekadBahasaKebangsaan #BahasaFiwaBangsa MODERATOR SDR. MOHD FADZLI TAJUID‎'‎‎

Papan kekunci Jawi

laman web transliterasi rumi to jawi

rumi-to-jawi.appspot.com


paper: Jawi dan teknologi maklumat.[pdf] (5/12/2011)


Fon Jawi

Untuk menulis jawi, anda perlukan fon jawi atau fon Arab yang mempunyai huruf jawi. Terdapat banyak fon yang menyokong tulisan Arab, tetapi hanya terdapat beberapa fon yang menyokong jawi keseluruhannya.

Ini kerana hampir semua fon Arab tidak mempunyai 6 huruf tambahan untuk jawi iaitu چ ڠ ݢ ڤ ۏ ڽ . Oleh itu, pilihan untuk menulis jawi adalah terhad. Sekiranya anda nampak 'kotak' pada huruf jawi di-atas, sila tambahbaik font di komputer anda.

Antara font yang menyokong jawi adalah;

Kebanyakan fon ini ada disertakan dalam sistem Window 10/7. Satu tinjauan tentang font untuk jawi. Unicode-font untuk jawi.

Unicode

Sokongan untuk menulis jawi sepenuhnya terdapat pada Window 7/8/10. Jika ada masalah menulis Jawi. jawi rendering.

Unicode untuk jawi adalah berasaskan unicode Arab, dengan tambahan huruf untuk Jawi. Kod Unicode untuk jawi sepenuhnya ( menyokong enam huruf tambahan jawi ) hanya terdapat pada Unicode 5.0, dihasilkan pada tahun 2005.

Note

Important. Anda perlukan fon Times New Roman untuk memaparkan tulisan jawi dengan baik. Font ini terdapat pada Window Vista/Window 10/7.

latest update: 13/4/2021 /* update info */
1 ramadan 
zamri@ukm.edu.my
http://rumi-to-jawi.appspot.com/

http://rumi2jawi.appspot.com/